Aito espanjalainen paella

Aito ja oikea paellaresepti kanalla ja vihanneksilla. Paella on klassinen espanjalainen ruoka Valenciasta. Paras paella syntyy avotulella, minkä vuoksi paella on Suomessa loistavaa mökkiruokaa, mutta maukas paella syntyy myös kotikeittiössä.

Jos haluat paella mixtaa (kana- ja mereneläväpaella), lisää merenelävät (esim. isoja, raakoja katkarapuja tai sinisimpukoita) keittämisen loppuvaiheessa, noin 5-8 minuuttia ennen kuin paella on valmis. Merenelävät ylikeittyvät helposti, joten siksi on tärkeää lisätä ne vasta loppuvaiheessa.

Ainekset:

Kolmelle hengelle:

- 3/4 dl Extra virgin oliiviöljyä

- 1 punainen paprika

- 75 g tuoreita vihreitä papuja

- 1 tuore tomaatti, raastettuna

- muutama kananpala (kananjalka, -reisipala ja -siipi) luun kanssa

- paella-mausteseos

- 2 dl paellariisiä tai bomba-paellariisiä

- suolaa

- 6-8 dl kanalientä tai kalalientä

- 1 sitruuna

Ohjeet:

1. Kaada oliiviöljy paellapannun keskelle niin, että pannun reunoille jää 2-3cm kaistale tyhjää, ja kuumenna öljy. Paellapannun ideaalinen koko tämän kokoiselle annokselle on 30-34cm.

2. Lisää pannulle kananpalat ja suola. Paista kananpaloja 5 minuuttia, käännä ne, ja lisää pannulle pilkottu punainen paprika sekä vihreät pavut. Paista 5 minuuttia lisää, kunnes kana on kullanruskea molemmin puolin ja kasvikset alkavat näyttää valmiilta.

3. Lisää raastettu tomaatti tässä vaiheessa. Tomaatin kypsentämiseen ei mene kuin yksi minuutti - tiedät, että tomaatti on valmista, kun se tarttuu kiinni paellapannuun. Ole varovainen tässä kohtaa! Et halua polttaa tomaattia pohjaan.

4. Lisää kalaliemi (6-7 dl), ja kun liemi alkaa kiehua, voit lisätä paella-mausteseoksen ja suolan. Noin puolikas pussi paella mausteseosta on sopiva määrä, mutta lisää mausteseosta oman makusi mukaan.

5. Lisää pannulle paellariisi ja anna keittyä hiljalleen (ilman kantta) 15-18 minuuttia sekoittamatta.  Keittymisen aikana on äärimmäisen tärkeää, että riisi ei ala näyttää kuivalta. Jos neste haihtuu liian nopeasti, lisää pannulle lientä.

6. Kun 15-18 minuuttia on kulunut ja paella on lähes valmis, on kaksi vaihtoehtoa. Helppo vaihtoehto on ottaa pannu liedeltä, kun lientä on enää vain vähän jäljellä tai ei ollenkaan, ja antaa paellan levätä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Tänä aikana mahdollinen liemen loppu imeytyy paellaan.

Toinen, haastavampi vaihtoehto on yrittää saada paellaan kuuluisa socarrat (karamellisoitu, rapea pohja). Karamellisoituminen eli socarratin muodostuminen alkaa, kun liemi on haihtunut, ja riisi alkaa keittymisen sijaan paistua. Huomaat tämän siitä, kun keittämisen ääni muuttuu ”rätiseväksi”. Kun kuulet tämän äänen, paellaa tulee paistaa vielä max. 90 sekuntia keskilämmöllä. Tätä pidempi aika johtaa vain palaneeseen pohjaan. Eli jos paellan keittämisen loppuvaiheella kuulet tämän äänen, se on hyvä merkki, ja voit yrittää paistaa pohjaan socarratin. (Jos ääni kuuluu jo aiemmin, se tarkoittaa, että liemi haihtuu liian nopeasti, joten laske lämpöä ja lisää tarvittaessa nestettä.) Ole kuitenkin varovainen, ettet polta paellaa pohjaan! Paistamisen jälkeen anna paellan levätä noin 15 minuuttia.

7. Tarjoile valmis paella sitruunalohkojen ja aliolin kera!

Vinkki: Paras paella valmistuu aidolla paellapannulla. El Mercadon paellapannut sopivat kaikille liesille.