Gambas al Ajillo - katkarapuja valkosipuliöljyssä ja kuivatulla chilillä

Tämän tapaksen löytää melkein jokaisesta Espanjan tapasbaarista, etenkin rannikkoseuduilla. Eikä ihme, sillä valkosipulissa ja chilissä kypsennetyt katkaravut toimii aina!

Ainekset:

(neljälle)

- n. 500 g kuorittuja, raakoja (jätti)katkarapuja

- Arbequina extra virgin oliiviöljy (luomu), 500 ml

- 8 valkosipulinkynttä

- sormisuolaa

- 4 kuivattua punaista chiliä (esim. cayenne)

- 4 kpl ø 16 cm Cazuela-astioita

Ohjeet:

1. Espanjassa tämä annos valmistetaan tavallisesti yksittäin terrakotta-astioissa (cazuelas), jotka laitetaan liedelle ja ruoka kypsyy suoraan astioissa. Annoksen voi kuitenkin valmistaa myös yhdessä isossa pannussa ja jakaa pienempiin astioihin tarjoilua varten.

2. Jos ravuissa on kuori, poista se. Viipaloi valkosipuli ohuiksi siivuiksi.

3. Kaada jokaiseen cazuelaan niin paljon oliiviöljyä, että pohja peittyy, ja lisää valkosipuli sekä chili. Anna lämmetä hiljalleen.

4. Kun valkosipuli alkaa tiristä, lisää katkaravut ja anna niiden kuullottua hetki öljyssä.

5. Kun katkaravut alkavat tiristä, lisää niille hyppysellinen suolaa, ja anna katkarapujen kypsyä vielä noin minuutin ajan, kunnes ne ovat kypsiä. Varo kuitenkin paistamasta katkarapuja liian kauan tai niistä tulee sitkeitä!

6. Annos on valmis! Nauti lämpimänä rapeakuorisen leivän ja kylmän valkoviinin kera.