Empanada Gallega - Empanada tonnikalatäytteellä

Empanada on espanjalainen täytetty piirakka, joka on lähtöisin Galiciasta. Jokaisella on oma tapansa ja reseptinsä valmistaa sitä, mutta lopputulos on kaikissa tapauksissa herkullinen. Empanadan voi nauttia joko kylmänä tai lämmitettynä.

Ainekset:

- 1,5kg sipulia

- 1 punainen paprika

- 400g tonnikalaa

- Pimentón de la Vera (Makea savustettu paprikajauhe)

- 5,5 dl vehnäjauhoja

- tavallista oliiviöljyä (ei extra virgin)

- 1 pussi kuivahiivaa

- 2 kananmunaa

- suolaa

(- tomaattikastiketta)

Voiteluun:

- 1 kananmuna

Ohjeet:

1. Pilko sipuli ja paprika ja paista niitä paistinpannulla runsaassa oliiviöljyssä keskikuumalla lämmöllä (laita pannulle paljon oliiviöljyä, sillä tulet tarvitsemaan sitä taikinan valmistuksessa myöhemmin). Voit samalla keittää 2 kananmunaa myöhempää vaihetta varten.

2. Kun sipuli alkaa muuttua läpinäkyväksi, lisää puoli teelusikallista pimentónia, sekoita ja lisää valutettu tonnikala.

3. Noin 2-3 minuutin kuluttua ota pannu pois levyltä, valuta oliiviöljy pannulta ja ota se talteen taikinaa varten. Lisää makusi mukaan suolaa paprika-sipuli-tonnikalaseokseen ja halutessasi muutama ruokalusikallinen tomaattikastiketta.

4. Taikinan valmistus: Sekoita ensin pussillinen kuivahiivaa 1 desilitraan lämmintä vettä. Sekoita sitten kulhossa 5,5 dl vehnäjauhoja, 1 teelusikallinen pimentónia, 12 ruokalusikallista paistamiseen käyttämääsi oliiviöljyä, 1 dl vettä ja 1 dl vettä, johon sekoitit hiivan. Vaivaa taikina hyvin ja jaa se kahteen osaan. Muotoile molemmat osat palloiksi, peitä ne puhtaalla liinalla ja anna levätä huoneenlämmössä 1,5 tuntia.

5. Kauli molemmat taikinapallot ohuiksi levyiksi ja aseta toinen levyistä leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä täyte (sipuli-paprika-tonnikalaseos) tasaisesti taikinalevyn päälle ja lisää täytteen päälle keitetyt munat pilkottuina. Peitä täyte toisella taikinalevyllä, poista ylimääräinen taikina reunoilta (voit käyttää ylimääräisen taikinan empanadan koristeluun) ja painele reunat kiinni.

6. Lopuksi voitele koko empanada munalla. Ennen kuin laitat empanadan uuniin, tee haarukalla ilmareikiä piirakan pintaan. Uuni kannattaa lämmittää 200 asteeseen, mutta kun pistät empanadan uuniin, laske lämpötila 180 asteeseen. Paista empanadaa 35-40 minuuttia, kunnes sen pinta on kultaisenruskea.

Vinkki: Empanada maistuu parhaalta seuraavana päivänä, kun se on saanut tekeytyä.  Jos et malta odottaa, anna piirakan hieman jäähtyä ja nauti!